Prin utilizarea site-ului nostru web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre în conformitate cu Politica noastră privind cookie-urile.

Cum se face tapetul?

Cum se face tapetul?
Deși astăzi nu există doar imagini de fundal pe bază de hârtie, este clar că hârtia este încă materia primă a majorității tapetelor, deci dacă vrem să știm cum se face această acoperire specială a pereților, trebuie să începem cu producția de hârtie.

Hârtia, după cum mulți știu, este fabricată din fibre vegetale. Cel mai important material este celuloza, care este extrasă din copaci, dar, în plus, stuf, bumbac, cânepă și in pot furniza și acest material. În timpul producției de hârtie, trebuie îndepărtate toate așa-numitele substanțe însoțitoare, altele decât celuloza. Materialul produs după aceasta se numește deja semi-produs al hârtiei.

Pentru a extrage celuloza din lemn, planta trebuie mai întâi să fie defalcată în elementele sale. Acest lucru se realizează cel mai ușor mecanic. Cu toate acestea, fibrele obținute în acest mod sunt foarte scurte și destul de deteriorate, astfel încât, dacă s-ar face hârtie din ea, rezistența sa ar fi prea scăzută, iar durabilitatea sa ar fi scăzută. Desigur, în unele cazuri acesta nu este un aspect autoritar, astfel încât hârtia folosită ca materie primă pentru ziare este fabricată din fibre atât de slabe. Cu toate acestea, se adaugă diferiți aditivi la hârtia utilizată ca materie primă pentru tapet pentru a-și spori durata de viață și calitatea.

De obicei, gipsul sau caolinul se adaugă la pulpă pentru a îmbunătăți structura fibrelor. Rășina sau rășina de pin este adesea adăugată la celuloză, deoarece acestea măresc absorbția hârtiei, mărind astfel rezistența acesteia. Cu toate acestea, pentru pulpa de înaltă calitate, este încă necesar să eliminați unele ingrediente. Când se produce celuloză pură, lignina (care este depozitată în cavitățile peretelui celular pe măsură ce lemnul îmbătrânește, rigidizând astfel planta) și hemiceluloza (o componentă suplimentară a peretelui celular) trebuie îndepărtate complet din celuloză. Această leșiere se realizează de obicei prin gătit acid sau alcalin. Materialul rezultat va face hârtia netedă și albă. Desigur, dacă doriți hârtie colorată, puteți adăuga și coloranți la celuloză.

Dacă pasta este deja preparată și toate substanțele care ar degrada calitatea hârtiei au fost extrase din ea și au fost adăugați și aditivi la celuloză, atunci poate veni maparea hârtiei în sine. Acest lucru se face pe o mașină de fabricat hârtie cu ecran plat. În primul rând, pe așa-numita secțiune de sită, pulpa subțire, care curge, se răspândește, drenând astfel apa conținută în ea, iar fibrele care se află în pulpă sunt răspândite uniform pe bandă. În faza următoare, rolele speciale de presiune stoarce o cantitate mică de apă nescursă rămasă în hârtie. Ultimul pas este să uscați hârtia cu role încălzite cu abur pe secțiunea de uscare. Apoi, hârtia finisată cu o suprafață netedă și lucioasă este răcită, laminată și apoi rulourile sunt tăiate.