Istoria tapetului - Partea 1

Istoria tapetului - Partea 1
În zilele noastre, diferite tipuri de tapet au mai mult o funcție decorativă, iar majoritatea dintre noi nu alegem unul sau altul tapet datorită capacității sale de izolare termică. Cu toate acestea, timp de secole, capacitățile de izolare ale diferitelor acoperiri de perete au jucat adesea un rol mai mare decât aspectul lor exterior. Dar cum au apărut primele imagini de fundal?

Este adevărat că producția de hârtie în Europa a existat încă din secolul al 14-lea, dar hârtia nu a fost folosită cu adevărat pentru a face acoperiri de perete până în secolul al 16-lea. În plus, până la începutul producției industriale pe scară largă în secolul al 19-lea, hârtia, inclusiv tapetul din ea, a fost relativ scumpă, astfel încât numai cei mai bogați și-ar putea permite utilizarea unor astfel de acoperiri de perete. Desigur, diferite acoperiri de perete și imagini de fundal au fost făcute înainte de aceasta, dar materia primă pentru acestea a fost, de obicei, piele, catifea sau chiar mătase. Desigur, astfel de imagini de fundal ar putea fi întâlnite și numai în casele aristocrației, deoarece pentru majoritatea oamenilor aparțineau categoriei de lux inaccesibil. Ca și în cazul tuturor mobilierului și accesoriilor, se poate observa și în cazul tapetelor că acestea s-au adaptat întotdeauna caracteristicilor stilistice ale perioadei istorice a artei date, adică aspectul lor a reflectat fidel spiritul epocii date, sistemul de valori și modul de gândire al oamenilor.

Influența Renașterii se simte clar pe acoperirile de perete din secolele 15 și 16. La acea vreme, cea mai importantă materie primă pentru acestea era pielea sattyan și țesăturile scumpe, cum ar fi damascul, catifeaua și brocartul. În ceea ce privește culorile, cele mai deschise au dominat, dar au apărut adesea visiniu și auriu, simbolizând superioritatea și puterea. Modelele florale și motivele maure plasate simetric erau populare, dar imaginile de fundal decorate cu blazoane de familie sau care descriu povești eroice nu erau neobișnuite.

De la începutul secolului al 17-lea, se poate detecta, de asemenea, influența din ce în ce mai puternică a barocului în apariția imaginilor de fundal. Materiile prime au rămas neschimbate, deși au apărut primele imagini de fundal pe bază de hârtie, dar în cazul culorilor și modelelor putem găsi o varietate care nu a mai fost văzută până acum. Supradecorarea și splendoarea sunt una dintre cele mai definitorii trăsături stilistice ale barocului, care s-a reflectat și în lambriurile din lemn. Culori puternice, modele bogate, meticuloase, complicate, dar monumentale. Culori semnificativ contrastante au fost adesea folosite pe același tapet, deoarece scopul a fost de a crea un puternic efect de contrast. În multe cazuri, aurul nu apărea pe imagini de fundal doar ca o culoare, dar erau acoperite cu aur real. Acest lux poate fi văzut nu numai în cercurile seculare, ci și în cercurile ecleziastice, ceea ce înseamnă că acoperirea pereților inspirată biblic nu era neobișnuită. De la începutul secolului al 18-lea, simetria strictă a barocului a fost ruptă de notele rococo. Formele au devenit oarecum mai subtile, iar motivele care apar cel mai frecvent au devenit diferitele modele de scoici, care au fost adesea plasate într-o formă asimetrică pe tapet. Adevăratul vârf al luxului în tapet la acea vreme a fost acoperirea de perete pictată manual din Orientul Îndepărtat, plină de motive exotice.

Tendința stilistică dominantă de la sfârșitul secolului al 18-lea și prima jumătate a secolului al 19-lea, care sa reflectat și în aspectul tapetului, a fost clasicismul. Modelele strict simetrice au revenit din nou, dar supradecorarea barocului a dispărut complet. Cele mai frecvente motive care au apărut au fost cununa de lauri și colonadele dispuse simetric. Secolul al 19-lea a adus o schimbare semnificativă în lumea tapetului, deoarece datorită revoluției industriale a început producția în masă de hârtie, astfel încât tapetele pe bază de hârtie au devenit, de asemenea, mult mai accesibile și, pe lângă casele celor zece mii superioare, aceste acoperiri de perete au apărut și în casele burgheziei.

Prin utilizarea site-ului nostru web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre în conformitate cu Politica noastră privind cookie-urile.